Ljudöverkänslighet

Katja berättar

Hur är det för den som lever med ljudöverkänslighet?

Jag vet ju bara hur det är för mig och det tänker jag berätta nu.

Det viktigaste för andra att förstå och som jag förstått kan vara svårt att förstå:

  • Vissa ljud är jobbiga och andra är det inte.
  • Känsligheten varierar med dagsformen.
  • Det påverkar förmågan att tänka om man utsätter sig för för stor belastning. Det är alltså inte som många verkar tro bara jobbigt i öronen.
  • Om något är roligt/lustfyllt så är ljuden lättare att utstå. Men jag vet att tröttheten/utmattningen kommer efteråt, ibland dagen efter.

Så snälla! Om jag säger att ett ljud stör mig så tro mig. Ifrågasätt inte!

Hur man sedan ska göra, ska omgivningen tassa på tå, ska jag dra mig undan ett tag eller ska jag använda öronproppar? Ja, det får man prata om. Ibland behövs viss anpassning av andra (sånt som kanske inte spelar så stor roll men som andra inte tänker på) ibland ligger ansvaret för mitt välmående helt på mig själv.

Jag har berättat för personer i min omgivning att jag är ljudkänslig. Ofta vänder jag blicken mot det som låter ex trummande på bordet, någon rör om i en kaffekopp eller någon som visslar. Det betyder inget annat än att jag behöver identifiera vad det är för ljud. Jag har varit tydlig med att jag säger till om något är fel, en blick betyder inte kritik (vilket det ofta uppfattas som). När jag säger till så är det viktigt för mig för då är gränsen på väg att bli nådd.

Så vad är det för ljud som stör mig?

För mig är det oftast monotona ljud som är jobbiga. Det kan vara surret från datorfläkten (vilket det gör just nu), viss musik, köksfläkt och kylskåpssurr mm. Ibland kan ljuden vara sådana ljud som andra inte ens registrerar.

Klart att det kan vara jobbigt med höga ljud också men de är oftast kortvariga och tröttar inte ut på samma sätt.

Jag vill berätta hur detta påverkar min vardag och vilka strategier jag använder för att underlätta för mig själv. 

Jag tror att det är bra att utsätta sig för ljud i lagom mängd, inte undvika så mycket som möjligt. Men det måste vara jag som bestämmer när och hur länge jag väljer att göra det.

Ibland får jag tacka nej till aktiviteter jag egentligen gillar och blir frustrerad när vänner försöker övertala mig att ändå följa med. De vill så väl och kan till exempel säga att vi inte ska ha på någon musik under middagen. Jo, det är snällt men den dagen kanske inte det räcker, jag vet att den vännen har ventilation i sin lägenhet som blir jobbig eller att jag inte klarar av när det är för många som pratar samtidig. Eller så har jag något planerat dagen efter och vet att jag inte har den tiden för återhämtning som jag behöver.

Just nu är hösten på intågande. Några nätter har varit kalla och det blir kallt i lägenheten. Jag vet att det kommer att susa i elementen om jag sätter på dem. Orkar inte! Fryser hellre. Sätter på elementen när jag inte är hemma då de inte susar när de värmt upp luften. Ja, men då är det helt plötsligt soligt och väldigt varmt. Om jag stänger av dem så finns risken att jag får frysa någon annan dag. Dilemma!

För några år sen fick jag ett arbete ca 4 mil från min bostad. Jag har bil men blev trött av körandet. Kom på att det jag blev trött av var alla ljuden i bilen, motorljuden, däcken mot asfalten, regn på taket och vindrutetorkarnas ljud. Det är ju sånt man inte kan plocka bort så jag har köpt brusreducerande hörlurar vilket är fantastiskt.

Det där med att välja när jag vill utsätta mig för ljud har gjort att jag anpassat en del i min vardag. Jag tål ljud bättre på förmiddagar när jag är utvilad. Därför har jag valt att t ex låta disk stå till dagen efter. Diskslammer kan vara helt omöjligt att utstå när jag är trött på kvällen. Och nej, det hjälper inte att någon annan vill vara snäll och göra det åt mig på kvällen, ljuden hör jag ändå. Som tur är så bor jag ensam.

Jag har köpt en dammsugare som låter mindre än andra. Nu kan jag dammsuga hela lägenheten (2 rok) utan att ta pauser. Men jag behöver ändå en paus efteråt. Eller rättare sagt, jag väljer att ta en paus efteråt. Visst kan jag pressa mig om så behövs men vilan kommer att behövas förr eller senare.

Hjälpmedel mm

  • Brusreducerande hörlurar: Använder dem när jag kör bil eller ibland på bio/konserter (vet att Bose är bra men är dyra, finns säkert billigare också).
  • Öronproppar: Använder dem på bio/konserter (rekommenderar Happy ears).
  • Formgjutna öronproppar: Använder vid föredrag där jag behöver höra vad som sägs men stänga ute surret från projektorer etc. (väldigt dyra och inte värt pengarna tycker jag).

Jag gillar inte att använda någon av ovanstående saker när jag själv behöver prata. Jag hör min röst på ett annat sätt och det blir jobbigare än att vara utan hörselskydd.

/Katja