Information OCD

OCD
Tvångssyndrom heter på engelska Obsessive Compulsive Disorder (OCD). Man brukar säga OCD även på svenska, och därför använder vi här beteckningen OCD eftersom den är kort, och på grund av att många med OCD tycker att ordet tvångssyndrom är mer negativt (leder t ex tanken till tvångsvård) 

OCD kan se ut på många olika sätt och istället för att formellt utreda definitionen av OCD – beskriva alla dess former, samsjukslighet, grad av handikapp osv, väljer vi att ge ett antal illustrationer. Det sker i form av korta filmer med tillhörande skriftliga kommentarer. Förhoppningen är då att dessa illustrationer tillsammans ge en bild av vad vi menar med OCD. 

I filmerna och i kommentarerna utgår vi ifrån ett antal viktiga begrepp. 

Tvångsimpuls - den starka känslan som kan beskrivas som "jag måste". Alla människor (även de som inte har tvångssyndrom) kan ibland känna ungefär "jag måste nu.." Det kan vara en bra känsla som gör att man håller ordning på sig själv, och sin miljö. Kommer ihåg att ta med sig sin plånbok, sina nycklar t ex. Håller en bra hygien (tvättar sig, duschar, byter kläder). Den som inte har OCD kan dock oftast bortse ifrån impulsen att ständigt kolla att man har fått med sig sina saker. Om man inte har tid eller möjligheter kan man strunta i att kontrollera. Även om man inte är helt säker på att man är ren om händerna kan man ju ändå äta en smörgås som man tagit i. Att ha OCD betyder att man har intensivare och mer ihärdigare sådana ”måste-känslor”. Kan inte strunta i dem så lätt. Har svårt att stå ut med att var osäker.   

Situationer som utlöser denna känsla. Ibland är dessa situationer tydliga, som när man blir smutsig (starkt) känner att man vill tvätta sig. Ibland är det svårare att se några enkla situationer, som när man plötsligt kommer på att man kan ha gjort något fel för en stund sedan. "Gjorde jag något dumt?" ”Glömde jag att låsa..?” När man analyserar tvångssyndrom är det en god regel att ändå försöka hitta samband mellan konkreta situationer och tvångskänslor - vad utlöste denna känsla? En tanke kan utlösa en impuls att man måste göra något speciellt, men det är ändå meningsfullt att fundera på vilka situationer som utlöste denna tanke. Situationen kan att man nyss lämnat hemmet och då är ansvarig för att dörren är låst. 

Tvångshandlingar, kallas också för tvångsritualer - det man gör för att bli säker (säkrare). Tvättar sig noga, kontrollerar, gör om, osv. Tvångshandlingarna kan också vara helt osynliga - som när man i tankarna går igenom vad man gjort den sista tiden, eller "tänker rätt", tränger bort förbjudna tankar, de farliga fantasierna, osv. För den som ägnar sig åt tankeritualer (som vi kan kalla dem) är dessa osynliga ritualer lika tydliga, verkliga som tvångshandlingar som kan ses utifrån. 

Katastroftankar - tankar på det som kan hända om man inte kan/får utföra sina tvångshandlingar. Man blir sjuk, huset kan brinna upp, folk kommer att tycka att jag är en idiot, etc. Vad som är en katastrof för en person behöver ju inte vara en katastrof för en annan. Att någon skall råka ut för en olycka och dö är en katastrof för alla, men många människor är inte så påverkade av att någon kan tycka att man är en idiot.  

Be om försäkringar - är den typ av tvångshandlingar som drar in andra, t ex när ett barn kräver att en vuxen skall lova att allt kommer att bli bra, eller att man inte gjort något fel. Att söka trygghet i någon annans omdöme är naturligtvis något som även finns hos vuxna. Att berätta om sin oro, söka tröst, är på många sätt en önskan om försäkran. Som vid andra sorters tvångshandlingar finns det ett ”lagom”. Att be om försäkringar är ofta bra, naturligt. När det blir för mycket kan det vara ett stort problem. 

Kortsiktiga och långsiktigt effekter av att utföra sina tvångshandlingar.
Den kortsiktiga effekten är att man känner sig säkrare, tryggare. Har man tvättvång blir man naturligtvis också renare. Den långsiktiga negativa effekten är att man blir hindrad i att kunna göra det man vill. Det kan ge allvarliga nackdelar socialt. Kan inte umgås med andra på ett naturligt sätt. Många anstränger sig också för att dölja sina problem, vilket kan vara påfrestande i längden. Tvångshandlingarna kan också göra att man blir känsligare, får allt lättare att känna sig smutsig, osäker. Det blir lätt onda cirklar. 

Undvikanden. Har man tvättvång undviker man så mycket som möjligt saker som är smutsiga. Den med kontrolleringstvång kan göra allt för att slippa ta ansvar för det som upplevs som risker - låsa dörren, stänga av spisen, osv. Det är lätt att inse hur handikappande detta kan bli.

Det kan ibland vara svårt att skilja på begreppen undvikande och tvångshandlingar. Man kan undvika på ett tvångsmässigt sätt, eller man undviker en katastrof genom sina ritualer. Att begreppen inte är helt entydiga gör inte så mycket. Man förstår ändå vad man menar. 

Känsla - handling. Det är mycket svårt att styra hur man skall känna. Kan inte välja om man skall vara rädd eller inte. Inte heller om man skall vara glad. Man brukar säga att många känslor är "automatiska", de är reaktioner. Tvångsimpulser är sådan automatiskt reaktioner. Man kan inte styra sina impulser, men i princip kan man bestämma om man skall utföra sina tvångshandlingar. Den som har svår OCD upplever sig nog inte ha något val, men utgångspunkten för vår modell för tvång är att man faktiskt väljer sina handlingar.Detta betyder inte att vi vill förringa den ansträngning, det obehag som det innebär att stå emot sina tvångskänslor. 

Orsaker till OCD

Orsak till sjukdomar är viktigt fokus för forskning. Kunskap om orsaker leder i bästa fall till bättre behandling och till att man kan förebygga uppkomst. Vid planing av behandling (medicinsk och/eller psykologisk) ingår resonemang om orsaker även om man sällan kan utnämna något till Orsak med stort O. I de flesta fall får man nöja sig med att utgå ifrån att man har en bra idé om vad som kan vara bidragande orsaker. En bra princip är att utgå ifrån att det både handlar om biologi och psykologi, arv och miljö. 

  • Biologisk känslighet, sårbarhet - vi människor är olika; vi är olika känslighet att få olika sjukdomar. Vissa har lätt att utveckla OCD, andra har mycket liten risk. Man kan utgå ifrån att forskning kommer att ge kunskap om hur denna biologiska känslighet
  • Psykologisk utveckling, tidigare och aktuell belastning (”stress”)
  • Tvångsfällan – Att det som är bra på mycket kort sikt – att utföra sina tvångshandlingar – är negativt på lång sikt. Det är en fälla på många sätt, bland annat för att man kan bli känsligare, mer fast i sitt tvång. Att resonera om fälla är meningsfullt för många sorters psykiska problem. Det kan t ex vara positivt på kort sikt att dricka alkohol, men dricker man mycket blir det negativt på lång sikt.

Psykologisk behandling 

Stöd, förståelse, information kan hjälpa många människor med OCD. Att träffa någon som vet vad det handlar om kan vara mycket värdefullt. Att lära sig leva med sin känslighet för att hamna i tvångsfällor kan vara ett viktigt fokus i en psykologisk behandling. 

Men en mer direkt metod att påverka OCD är så här: 

Exponering
Det betyder att man medvetet, systematiskt och konkret utmanar sina tvångskänslor.

Är man rädd för olika sorters smuts – dvs har tvättvång – tränar man på att smutsa ner sig. Inte bara hålla igen på tvättandet. Är man rädd för en påträngande tanke tränar man på att tänka på den – inte trycka bort, utan att ta fram. Det här verkar ju självklart för de flesta. Är man rädd för någonting kan man träna på att bli mindre rädd. Men det kan ändå kännas väldigt konstigt att närma sig det man under lång tid försökt undvika eller ta bort. Man kan behova hjälp av en behandlare som vet att det här kan fungera och som kan ge trygghet att man håller på med något vettigt. 

Ritualprevention / Ritualprevention

Ordet betyder att man hindras i att utföra sina tvångshandlingar – med det är ju en ganska dum betydelse.

Det handlar ju I stället om att den som har OCD skall träna sig i att stå emot att utföra sina ritualer. Det är självklart inte så enkelt som att bara sluta med dom. Det måste finnas någon form av struktur i metoden och man kan behöva mycket stöd för att klara av det – och ofta i små steg. 

Ritualprevention innebär alltså inte att någon annan hindrar mig att utföra ritualerna – det innebär att jag själv klarar av att stå emot.