Mat
Spelar kosten någon roll vid ADHD?
Det har länge diskuterats, men det har saknats forskning och en del produkter och kostråd som marknadsförts har varit helt oseriösa.
Nu håller det på att ändras genom vetenskapliga studier och den välkända brittiska tidningen the Lancet har publicerat en holländsk studie där forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år med diagnosen ADHD. Hälften av dem fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel, medan de övriga åt som vanligt under 5 veckor, för att sedan se vad som hände när de successivt återinförde fler matvaror. Utgångspunkten för studien var att ADHD skulle kunna kopplas till allergi eller överkänslighet mot viss mat. Kostgruppen fick därför samma behandling som svårt matallergiska barn får när man undersöker vad de är överkänsliga mot.
Under fem veckor fick barnen i princip enbart äta en kost bestående av tio livsmedel som är kända för att inte ge upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner. All annan mat togs bort. Samtidigt testades samtliga barn regelbundet med olika ADHD-tester.
Det går inte att forska om olika dieter och ha ”placebomat” men forskningsstudien var upplagd för att så bra det går få fram verkliga effekter. Det var en oberoende barnläkare som inte kände till vilka som var med i placebogruppen som gjorde alla skattningar.
- Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde vi påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent, säger professor Jan Buitelaar från Radboud-universitet i Nijmegen som lett studien.
–Vi såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av ADHD skulle kunna ha kostanknytning, slår han fast.
I studien försökte man mäta immunoglobulinhalt innan försöket för att se om det gick att förutse vilka som skulle ha nytta av den reducerade kosten. Det fanns inget samband så man avråder för onödig provtagning.
I Lancet förordar nu forskarna att alla med ADHD borde få genomgå ett liknande kosttest för att fastställa eventuella samband med maten och på så sätt skräddarsy en kost för varje individ. En sådan insats kräver resurser och inte minst utbildning framför allt av läkare och dietister. Jan Buitelaar avråder dock bestämt från alla försök att testa denna kostomläggning på egen hand. Det måste ske under ledning av läkare och specialister.
Barn som har ADHD och som också har så mycket trotssymtom att de uppfyller kriterierna för trotssyndrom har som grupp en sämre prognos. Därför är det särskilt uppmuntrande att många av barnen hade nytta av den reducerade kosten både för att få mindre ADHD-symtom men också mindre av besvärliga trotsbeteenden.
Läs studien här (engelska)
Ät nyttig mat och mycket frukt och grönt!
Det är ofta lättare sagt än gjort. Många med neuropsykiatriska funktionshinder är känsliga för lukt, smak och konsistens. Många är otåliga i samband med måltider, många klarar inte kön i matsalen och istället kommer lätt läsk, godis och snacks. Därför kan det vara viktigt att tänka på om det kan behövas kosttillskott.
Ät ofta fet fisk!
Fet fisk innehåller omega-3 som är bra för hälsan.
Omega-3 är speciellt viktigt för en del som har ADHD, bipolär sjukdom och depression. Om man inte äter mycket fet fisk så är det viktigt med omega-3-tillskott från fiskolja. När du köper omega-3-kapslar så se hur mycket EPA som ingår i varje kapsel. I de studier som givit bäst resultat har barn och ungdomar fått cirka 500 mg EPA per dag. Till vuxna med depression har 1000mg använts.
Prova omega-3-tillskott i tre månader
Vitamin och mineral
Behövs det vitaminer och mineral som tillskott? Vid ADHD finns det en del som blir bättre av zinktillskott. Ge inte mer än 15 mg per dag. En del har en lätt järnbrist som förvärrar ADHD så prova järntillskott. Många andra tillskott av vitaminer och mineraler är dåligt studerade vetenskapligt.
Undersök själv genom att se om ett tillskott till dig eller ditt barn gör någon skillnad på tre månader. Tänk på att för höga doser kan vara skadligt.
Prova en Vitamineraltablett dagligen i i tre månader.
Färgämnen och konserveringsmedel
Vissa får mer symtom av för mycket färgämnen som framförallt finns i läsk och godis.
Prova med så lite färgämnen som möjligt under en period.
Sockersug
Vissa har svårt med sitt ”sockersug” och blir ofta först upprymda och uppvarvade av sockret för att sedan bli mycket irritabla då blodsockerhalten sjunker. Nyttig mat och långsamma kolhydrater ger en jämnare blodsockerkurva vilket gynnar ett jämnare humör och bättre koncentration. Försök att få till en stadig frukost och en stadig lunch.
Eftersom det finns så lite forskning om kosten och neuropsykiatriska funktionshinder så är det desto viktigare att dina erfarenheter kommer till nytta.
Skriv och berätta på Riksförbundet Attention!
Referenser:
Omega-3
Fet fisk ger det bästa tillskottet av omega-3 i form av EPA. Omega-3 från växter är också bra men det kanske inte är lika effektivt för alla eftersom omega-3 i form av alfa-linolensyra måste omvandlas till EPA. Alfa-linolensyra finns i bland annat rapsolja, krossade linfrön och valnötter.
Det är bara en del barn som förbättras av tillskott av omega-3 men det kan vara värt att pröva och man bör hålla på i 3 månader för att verkligen veta om det ger effekt.
Oxford Durhamstudien. Motoriskt klumpiga barn blev bättre på att läsa och skriva och fick mindre beteendeproblem av ett tillskott med omega-3 och omega-6. - Läs mer (engelska)
En studie vid BNK i Göteborg bekräftade fynden från Oxford Durhamstudien. 6 kapslarEyeQ per dag gav efter 6 månader en signifikant förbättring hos hälften av barnen, 8-18 år gamla. Gruppen som förbättrades något mer var de med ADD, läs- och skrivsvårigheter, motorisk klumpighet och autistiska besvär. Det är extra glädjande eftersom det är de grupperna som brukar svara något sämre på medicinering. - Läs mer (engelska)
Ytterligare en svensk studie av tillskott med MoreEPA till ADHD-barn visade att en del av barnen med mycket trots och en del av de som var inaktiva och okoncentrerade förbättrades. - Läs mer (engelska)
Effekt på 810 tyska barn som följts upp efter att ha fått tillskott av omega-3, omega-6, magnesium och zink. - Läs mer (engelska)
Deprimerade barn i åldern 6-12 fick 600 mg omega-3 (EPA/DHA : 2/1) per dag vilket visade resultat efter 2 månader. Om resultatet står sig är det sensationellt, eftersom behandling med antidepressiv medicinering i denna åldersgrupp har varit nästan helt utan effekt. - Läs mer (engelska)
Järnbrist
Barn med tecken på järnbrist har ofta mer ADHD-symtom, sämre sömn och mer ”restless legs”.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21186968 (engelska)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19205783 (engelska)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17984624 (engelska)
Zink
Studier har visat låga zinkvärden hos en del med ADHD och 218 turkiska barn förbättrades i sina ADHD-symtom av zinktillskott. - Läs mer (engelska)
Färgämnen och konserveringsmedel
Slumpvis utvalda engelska barn 3 och 8 år gamla visade ökad impulsivitet, hyperaktivitet och uppmärksamhetsbrist, det vill säga vanliga barn fick ADHD-symtom av E102, E124, E110, E122, E104, E129, E211. Livsmedelskedjan Marks & Spencer reagerade med att ta bort konstgjorda färger och smakämnen från 4455 matvaror och drycker. Livsmedelsverket och EU:s expertpanel, varav många arbetar för livsmedelsindustrin, avvaktar. - Läs mer (engelska)
Vissa barn reagerar på tartrazin med irritabilitet och sömnsvårigheter. - Läs mer (engelska)
Vanliga 3-åringar reagerar negativt på färgämnen och konserveringsmedel. - Läs mer (engelska)
En del ADHD-barn med en genvariant som försvårar nedbrytning av histamin kan antagligen förklara varför de reagerar så starkt på födoämnestillsatser. - Läs mer (engelska)
Sockersug
En bra frukost ger bättre skolprestationer - Läs mer (engelska)