Är det bara en tillfällig sinnesstämning... eller är det något annat?

Vad är det som händer – testa dig själv.

Kolla listan nedan och pricka för det som stämmer in på dina tankar, känslor eller beteende, nu eller tidigare.


Beskriver depression


Beskriver mani

 

 

Ledsenhet som inte försvinner


Har en "bättre-än-bra" känsla


Ilska eller irritation


Känsla av osårbarhet, du kan klara av allt


Aptitförändringar, äter mer eller mindre än vanligt


Mindre sömnbehov


Svårighet att sova eller för mycket sömn


Stora planer och idéer, massor på gång


Mindre energi, känsla av utmattning


Aggressivitet, ilska, "kort stubin"


Svårt att fatta beslut


Snabbt tankeflöde, svårt att stänga av hjärnan


Känsla av skuld och värdelöshet


Pratar oupphörligt


Huvudvärk, orolig mage eller annan fysisk smärta som känns oförklarlig


Rastlös, känsla av att krypa ur skinnet


Svårt att glädjas åt saker som tidigare


Tar förhastade eller dåliga beslut


Använder alkohol eller droger


Tankarna hoppar från det ena till det andra


Tankar på att dö eller ta livet av dig


Har en känsla av att folk är ute efter dig


Om du tänker på att skada dig själv på något sätt, berätta genast det för någon!


Ser och hör saker som andra säger inte finns

 

Andra säger att jag är för intensiv

 

Om du prickat för fem eller fler saker från vänstra kolumnen och tre eller fler från högra kan du lida av depression eller manisk depression, eller bipolär sjukdom som det kallas numera. Det här betyder inte att du är tokig, knäpp eller en dålig person. Depression och bipolär sjukdom är medicinska tillstånd som kan behandlas. Försök inte diagnostisera dig själv utan låt en läkare ställa diagnosen.

Om du prickat för fem eller fler saker från vänstra kolumnen och tre eller fler från högra kan du lida av depression eller manisk depression, eller bipolär sjukdom som det kallas numera. Det här betyder inte att du är tokig, knäpp eller en dålig person. Depression och bipolär sjukdom är medicinska tillstånd som kan behandlas. Försök inte diagnostisera dig själv utan låt en läkare ställa diagnosen.

Vad är depression?

Jag vill inte gå till skolan eller träffa mina kompisar. Jag hatar alla just nu. Jag känner mig usel och värdelös. Mitt liv är hopplöst!

Alla har bra eller dåliga dagar. Skola, föräldrar, relationer – allt kan kännas frustrerande och förvirrat. Saker kan vara toppen ena minuten, och kännas helt botten i nästa minut. Det kan upplevas övermäktigt.

Daglig ledsenhet kan vara orsakat av en förlust eller en stor livsförändring, t.ex. någon nära persons död, ett uppbrott från en relation eller föräldrars skilsmässa. Men om ledsenheten varar mer än två veckor och inverkar negativt i ditt liv, kan det vara något allvarligare. När människor pratar om att de känner sig "deprimerade" kan de antingen mena att de har en dålig dag, eller en depression.

Skillnaden mellan en dålig dag och depression är:

 • Intensiteten: depression är djupare än bara en tillfällig humörnedgång 
 • Hur länge den varar: en tillfällig humörsvacka försvinner vanligen inom några dagar, men en depression håller i sig två veckor eller längre 
 • Hur mycket den inverkar på ditt liv: en tillfällig svacka i humöret håller dig inte borta från skolan eller hindrar dig att umgås med kompisar. En depression kan däremot få dig att avstå från skola och kompisar, det kan till och med vara svårt att komma upp ur sängen.

Vad är bipolär sjukdom?

Förra veckan kände jag mig som jag ägde hela världen – som om jag var osårbar. Idag kan jag inte ens komma ur sängen. Jag känner inte för att göra någonting överhuvudtaget.

Människor med bipolär sjukdom upplever vanligtvis perioder av mani, eller intensiva energitoppar som sedan följs av perioder med depression. Symtomen vid bipolär sjukdom kan liksom symtomen vid depression upplevas olika från person till person. Det är därför viktigt att du berättar för läkaren om alla dina symtom så läkaren kan ställa rätt diagnos. Ofta får personer med bipolär sjukdom diagnosen depression eftersom de inte har beskrivit sina maniska symtom. Maniska symtom kan upplevas ganska positivt under en tid, speciellt om de kommer direkt efter att man har känt sig deprimerad.

Vad är orsaken till bipolär sjukdom?

Varför händer det mig, är det något som jag gjort?

Bipolär sjukdom är fysisk sjukdom på samma sätt som exempelvis diabetes eller astma. Man förväntar inte att någon ska bli frisk från diabetes eller astma genom att "försöka hårdare" eller "lägga av".

Forskare tror att bipolär sjukdom orsakas av en obalans i hjärnans kemi, i de så kallade signalsubstanserna. Bipolär sjukdom kan även utlösas vid annan medicinsk sjukdom, mediciner som du tagit, förändrade levnadsvanor, stress, hormonförändringar eller användning av droger och alkohol. Du kan inte smittas av sjukdomen, och den beror inte på att du är en "dålig person" eller att du har "dåliga föräldrar". Den går dock i arv, så om någon i din familj har sjukdomen är det mer troligt att även du får det.

Vem som helst kan få bipolär sjukdom, människor i alla åldrar och samhällstillhörigheter, så om du har det så är du inte ensam!

Det är smart att söka hjälp så fort som möjligt, för ju tidigare du får behandling desto troligare är det att du bättre klarar av att hantera din depression eller bipolära sjukdom genom livet.

Hur kan jag få hjälp?

Jag är rädd att mina föräldrar ska skälla på mig och säga att det är mitt fel. Ingen annan känner till hur det är ... jag vill inte framstå som en tok.

Det finns många människor som kan stötta dig att söka hjälp. Om dina föräldrar frågar vad det är för fel, berätta! Föräldrar bryr sig för det mesta och vill verkligen hjälpa. Om du känner att du inte kan prata med dem, vänd dig till någon annan vuxen som du har förtroende för, t.ex. en annan person inom familjen, en lärare eller en skolsköterska. Du kan också kontakta Vårdcentralen.

Det är inte skamligt att ha en sjukdom som påverkar dina tankar och ditt beteende. Genom att dölja dina symtom och ignorera dem i hopp om att de försvinner kan du i stället förvärra det hela. Du kan må bättre, men det krävs behandling – det räcker inte med enbart "viljestyrka".

Hur fungerar behandlingen?

I början hatade jag att medicinera. Jag märkte heller ingen effekt på en gång. Den kom gradvis, som en dag när jag lyssnade på musik och njöt av det och kom på att jag inte hade haft några jobbiga tankar på länge, och jag hade inte ens försökt hålla dem borta! Jag gillar mycket bättre att må som jag gör nu.

Det finns säkra och effektiva behandlingar för både depression och bipolär sjukdom. Människor med dessa sjukdomar blir oftast hjälpta genom medicinering, samtalsterapi och stöd från människor runt omkring, Även om moraliskt stöd från familj och vänner kan hjälpa långt, så räcker det inte att bara prata med dem för att komma ut ur en depression eller bipolär sjukdom.

Det är viktigt att ha en läkarkontakt som kan ställa rätt diagnos och lägga upp en behandlingsplan som passar just dig. Du kanske föreslås en terapi som ibland kan räcka för att behandla depression. En bra terapeut kan hjälpa dig att handskas med de känslor du bär på. Du kanske också får medicin utskriven. Medicinen ger dig inte någon konstlad lycka, den förändrar heller inte din personlighet, den är inte vanebildande eller gör dig "förvirrad". Den påverkar dig på så sätt att mycket överdrivna humörsvängningar minskas. Den hjälper dig att bli du! Ofta måste man prova ut olika mediciner och doser för att hitta det som är bäst för just dig. Misströsta därför inte.

Det är viktigt att du inte tar några andra mediciner, ändrar dosering eller slutar äta din ordinerade medicin utan att först meddela läkare. Obehandlad bipolär sjukdom kan även leda till allvarliga eller även livshotande problem om de får dig att agera tanklöst eller impulsivt.

Vad kan jag göra om jag skulle få tankar på att ta livet av mig?

För två år sedan försökte jag ta mitt liv. Min mamma hittade mig och tog mig till sjukhuset. Till att börja med var jag väldig arg för att hon inte lät mig dö, men nu efter att jag under en tid har jobbat på att må bättre, är jag verkligen glad att jag fortfarande lever.

De känslor som får en person att tänka på självmord är orsakade av sjukdomen. Självmord är en permanent lösning på ett temporärt problem! Var inte rädd för att prata om de här känslorna, de är verkliga, inte ett tecken på svaghet. Med rätt hjälp kan du börja må bättre.

Några saker du kan göra om du tänker på självmord:

 • Berätta det för någon på en gång. 
 • Gör upp en plan tillsammans med familj/vänner som ser till att du inte är ensam. 
 • Använd inte alkohol och/eller droger. 
 • Släng all medicin du inte längre äter. 
 • Depression och bipolär sjukdom kan bidra till att du enbart fokuserar på dåliga saker. Kom ihåg att det är en del av din sjukdom – det är inte den du är och det kommer inte alltid att vara så här. 
 • Ha regelbundna träffar med sjukvården. 
 • Om du kan, försök göra det som du tycker är roligt. Om det inte går, umgås med familj och vänner, även om det bara innebär att titta på TV tillsammans, eller sitta och läsa med någon annan i rummet.

Ge aldrig upp hoppet!

 

Om du är orolig för dina humörsvängningar – se då till att bli utredd för depression eller bipolär sjukdom. De är behandlingsbara och du kan må bättre. Dina symtom är inget att skämmas för och det bästa du kan göra för dig själv är att skaffa hjälp. Kom alltid ihåg att du inte är ensam, och genom att samarbeta med läkaren kan du hitta en behandling som hjälper just dig.

Hur kan jag hjälpa en familjemedlem eller vän?

Min bästa kompis har varit så konstig på sistone. Nu gör hon mig verkligen orolig, för igår sa hon att världen skulle vara bättre om hon inte fanns.

Om du tycker att någon du känner har symtom på depression eller bipolär sjukdom:

 • Uppmuntra personen att söka hjälp från någon i skolan eller en läkare. Du kan erbjuda dig att gå med till det första mötet. 
 • Se till att personen vet att du bryr dig. Påminn om att personen inte ska känna skam eller skuld över att ha de här känslorna, det är sjukdomen som orsakar dem. Be inte personen "rycka upp sig". 
 • Umgås med personen, om han/hon säger nej, försök igen. 
 • Om du är orolig för att personen är självmordsbenägen, fråga rakt ut. Att ställa en rak och omtänksam fråga om självmord sätter inte i sig igång självmordstankarna. Om någon tänker på självmord, lova inte att hålla tyst. Berätta genast för någon du litar på. 
 • Försök se till att personen inte har tillgång till alkohol, droger eller mycket medicin. 
 • Ta inte själv på dig ansvaret för att göra din vän eller familjemedlem frisk. Du är inte någon terapeut.