Är det bara en tillfällig sinnesstämning... eller är det något annat?

Vad är det som händer – testa om detta stämmer för ditt barn.
Kolla listan nedan och pricka för det som stämmer in på dina tankar, känslor eller beteende, nu eller tidigare.

Beskriver depression

Beskriver mani

 

 

Ledsenhet som inte försvinner

Har en "bättre-än-bra" känsla

Ilska eller irritation

Känsla av osårbarhet, du kan klara av allt

Aptitförändringar, äter mer eller mindre än vanligt

Mindre sömnbehov

Svårighet att sova eller för mycket sömn

Stora planer och idéer, massor på gång

Mindre energi, känsla av utmattning

Aggressivitet, ilska, "kort stubin"

Svårt att fatta beslut

Snabbt tankeflöde, svårt att stänga av hjärnan

Känsla av skuld och värdelöshet

Pratar oupphörligt

Huvudvärk, orolig mage eller annan fysisk smärta som känns oförklarlig

Rastlös, känsla av att krypa ur skinnet

Svårt att glädjas åt saker som tidigare

Tar förhastade eller dåliga beslut

Använder alkohol eller droger

Tankarna hoppar från det ena till det andra

Tankar på att dö eller ta livet av dig

Har en känsla av att folk är ute efter dig

Om du tänker på att skada dig själv på något sätt, berätta genast det för någon!

Ser och hör saker som andra säger inte finns

 

Andra säger att jag är för intensiv

Om du prickat för fem eller fler saker från vänstra kolumnen och tre eller fler från högra kan ditt barn lida av depression eller manisk depression, eller bipolär sjukdom som det kallas numera. Det här betyder inte att ditt barn är tokigt, knäppt eller en dålig person. Depression och bipolär sjukdom är medicinska tillstånd som kan behandlas. Försök inte diagnostisera ditt barn själv utan låt en läkare ställa diagnosen.

Vad är depression?

"- Jag vill inte gå till skolan eller träffa mina kompisar. Jag hatar alla just nu. Jag känner mig usel och värdelös. Mitt liv är hopplöst!"

Alla har bra eller dåliga dagar. Skola, föräldrar, relationer – allt kan kännas frustrerande och förvirrat. Saker kan vara toppen ena minuten, och kännas helt botten i nästa minut. Det kan upplevas övermäktigt.

Daglig ledsenhet kan vara orsakat av en förlust eller en stor livsförändring, till exempel någon nära persons död, ett uppbrott från en relation eller föräldrars skilsmässa. Men om ledsenheten varar mer än två veckor och inverkar negativt i ditt barns liv, kan det vara något allvarligare. När människor pratar om att de känner sig "deprimerade" kan de antingen mena att de har en dålig dag, eller en depression.

Skillnaden mellan en dålig dag och depression är:

  • Intensiteten: depression är djupare än bara en tillfällig humörnedgång 
  • Hur länge den varar: en tillfällig humörsvacka försvinner vanligen inom några dagar, men en depression håller i sig två veckor eller längre 
  • Hur mycket den inverkar på ditt barns liv: en tillfällig svacka i humöret håller inte ditt barn borta från skolan eller hindrar inte från umgänge med kompisar. En depression kan däremot få ditt barn att avstå från skola och kompisar, det kan till och med vara svårt att komma upp ur sängen.

Vad är bipolär sjukdom?

"- Förra veckan kände jag mig som jag ägde hela världen – som om jag var osårbar. Idag kan jag inte ens komma ur sängen. Jag känner inte för att göra någonting överhuvudtaget."

Människor med bipolär sjukdom upplever vanligtvis perioder av mani, eller intensiva energitoppar som sedan följs av perioder med depression. Symtomen vid bipolär sjukdom kan liksom symtomen vid depression upplevas olika från person till person. Det är därför viktigt att ni berättar för läkaren om alla symtom så läkaren kan ställa rätt diagnos. Ofta får personer med bipolär sjukdom diagnosen depression eftersom de inte har beskrivit sina maniska symtom. Maniska symtom kan upplevas ganska positivt under en tid, speciellt om de kommer direkt efter att man har känt sig deprimerad.

Vad är orsaken till bipolär sjukdom?

"- Varför händer det mig, är det något som jag gjort?"

Bipolär sjukdom är fysisk sjukdom på samma sätt som exempelvis diabetes eller astma. Man förväntar inte att någon ska bli frisk från diabetes eller astma genom att "försöka hårdare" eller "lägga av".

Forskare tror att bipolär sjukdom orsakas av en obalans i hjärnans kemi, i de så kallade signalsubstanserna. Bipolär sjukdom kan även utlösas vid annan medicinsk sjukdom, mediciner som du tagit, förändrade levnadsvanor, stress, hormonförändringar eller användning av droger och alkohol. Du kan inte smittas av sjukdomen, och den beror inte på att du är en "dålig person" eller att du har "dåliga föräldrar". Den går dock i arv, så om någon i din familj har sjukdomen är det mer troligt att även du får det.

Vem som helst kan få bipolär sjukdom, människor i alla åldrar och samhällstillhörigheter, så om ditt barn har det så är det inte ensamt!

Det är smart att söka hjälp så fort som möjligt, för ju tidigare ditt barn får behandling desto troligare är det att ditt barn bättre klarar av att hantera sin depression eller bipolära sjukdom genom livet.

Hur kan jag få hjälp?

"- Jag är rädd att mina föräldrar ska skälla på mig och säga att det är mitt fel. Ingen annan känner till hur det är ... jag vill inte framstå som en tok."

Som förälder är det bra om du frågar ditt barn vad det är för fel. Låt ditt barn berätta så mycket eller litet det orkar och kan!
Vänd dig i första hand till skolsköterskan inom elevhälsan eller kontakta din vårdcentral för vidare bedömning och hjälp.

Det är inte skamligt att ha en sjukdom som påverkar tankar och beteende. Genom att dölja sina symtom och ignorera dem i hopp om att de försvinner kan man i stället förvärra det hela. Ditt barn kan må bättre, men det krävs behandling – det räcker inte med enbart "viljestyrka".

Hur fungerar behandlingen?

"- I början hatade jag att medicinera. Jag märkte heller ingen effekt på en gång. Den kom gradvis, som en dag när jag lyssnade på musik och njöt av det och kom på att jag inte hade haft några jobbiga tankar på länge, och jag hade inte ens försökt hålla dem borta! Jag gillar mycket bättre att må som jag gör nu."

Det finns säkra och effektiva behandlingar för både depression och bipolär sjukdom. Människor med dessa sjukdomar blir oftast hjälpta genom medicinering, samtalsterapi och stöd från människor runt omkring, Även om moraliskt stöd från familj och vänner kan hjälpa långt, så räcker det inte att bara prata med dem för att komma ut ur en depression eller bipolär sjukdom.

Det är viktigt att ha en läkarkontakt som kan ställa rätt diagnos och lägga upp en behandlingsplan som passar just ditt barn. Det kanske föreslås en terapi som ibland kan räcka för att behandla depression. En bra terapeut kan hjälpa ditt barn att handskas med de känslor han/hon bär på. Det kanske också blir aktuellt med medicin. Medicinen ger inte ditt barn någon konstlad lycka, den förändrar heller inte barnets personlighet, den är inte vanebildande eller gör barnet "förvirrat". Den påverkar ditt barn på så sätt att mycket överdrivna humörsvängningar minskas. Den hjälper ditt barn att bli sig själv mer! Ofta måste man prova ut olika mediciner och doser för att hitta det som är bäst för just den specifika personen i fråga. Misströsta därför inte.

Det är viktigt att barnet inte tar några andra mediciner, ändrar dosering eller slutar äta sin ordinerade medicin utan att ni först meddelar läkare. Obehandlad bipolär sjukdom kan leda till allvarliga eller även livshotande problem om de får barnet att agera tanklöst eller impulsivt.

Vad kan jag göra om mitt barn skulle få tankar på att ta livet av sig?

"- För två år sedan försökte jag ta mitt liv. Min mamma hittade mig och tog mig till sjukhuset. Till att börja med var jag väldig arg för att hon inte lät mig dö, men nu efter att jag under en tid har jobbat på att må bättre, är jag verkligen glad att jag fortfarande lever."

De känslor som får en person att tänka på självmord är orsakade av sjukdomen. Självmord är en permanent lösning på ett temporärt problem! Var inte rädd för att prata med barnet om känslor av den här sorten, de är verkliga, inte ett tecken på svaghet. Med rätt hjälp kan personen börja må bättre.

Här är några saker man kan göra om man tänker på självmord. Det är bra för dej som förälder att känna till detta:

  • Berätta det för någon på en gång. 
  • Gör upp en plan tillsammans med familj/vänner som ser till att du inte är ensam. 
  • Använd inte alkohol och/eller droger. 
  • Släng all medicin du inte längre äter. 
  • Depression och bipolär sjukdom kan bidra till att man enbart fokuserar på dåliga saker. Kom ihåg att det är en del av din sjukdom – det är inte den du är och det kommer inte alltid att vara så här. 
  • Ha regelbundna träffar med sjukvården. 
  • Om du kan, försök göra det som du tycker är roligt. Om det inte går, umgås med familj och vänner, även om det bara innebär att titta på TV tillsammans, eller sitta och läsa med någon annan i rummet.

Ge aldrig upp hoppet!

Om du är orolig för ditt barns humörsvängningar – se då till att barnet blir utrett för depression eller bipolär sjukdom. De är behandlingsbara och ditt barn kan må bättre. Barnets symtom är inget att skämmas för och det bästa man kan göra för sitt barn är att skaffa hjälp. Kom alltid ihåg att ni inte är ensamma, och genom att samarbeta med läkaren kan ni hitta en behandling som hjälper just ditt barn.

Hur kan jag hjälpa en familjemedlem eller vän?

Min bästa vän har varit så konstig på sistone. Nu gör hon mig verkligen orolig, för igår sa hon att världen skulle vara bättre om hon inte fanns.

Om du tycker att någon du känner har symtom på depression eller bipolär sjukdom:

  • Uppmuntra personen att söka hjälp från någon i skolan eller en läkare. Du kan erbjuda dig att gå med till det första mötet. 
  • Se till att personen vet att du bryr dig. Påminn om att personen inte ska känna skam eller skuld över att ha de här känslorna, det är sjukdomen som orsakar dem. Be inte personen "rycka upp sig". 
  • Umgås med personen, om han/hon säger nej, försök igen. 
  • Om du är orolig för att personen är självmordsbenägen, fråga rakt ut. Att ställa en rak och omtänksam fråga om självmord sätter inte i sig igång självmordstankarna. Om någon tänker på självmord, lova inte att hålla tyst. Berätta genast för någon du litar på. 
  • Försök se till att personen inte har tillgång till alkohol, droger eller mycket medicin. 
  • Ta inte själv på dig ansvaret för att göra din vän eller familjemedlem frisk. Du är inte någon terapeut.