Sömn

Kattunge som sover.
Sömnproblem är vanligt hos barn med Aspergers Syndrom och kan försämra deras livskvalitet och de grundläggande symptomen.

Tillfredsställt sömnbehov är en förutsättning för optimal funktion och utveckling. Sömnproblem är förknippade med försämrad inlärningsförmåga, beteendesvårigheter och sociala samspelsproblem. Grava sömnstörningar kan hämma tillväxten och försämra hälsan. Sömnproblem och sömnbrist hos barn kan också medföra ökad olycksbenägenhet. Barns sömnproblem kan även vara en allvarlig stressfaktor för familj och föräldrar. Föräldrar som ofta blir väckta under natten kan bli svårt utmattade. Sömnrubbningar i barn och ungdomsåren kan ofta förebyggas eller behandlas. Det finns många orsaker till att barn och ungdomar drabbas av sömnsvårigheter. Det kan röra sig om svårigheter med andning under sömnen eller snarkningar. Man bör därför kontakta vården för bedömning om man uppfattar att ens barn har ihållande problem med sömnen. De flesta sömnproblem kan alltså behandlas. Ofta genom förändrade sömnvanor, men även medicinska behandlingar används. De första man bör pröva som förälder är dock att ordna så bra sömnvanor som möjligt.

De allmänna riktlinjerna för en god sömnhygien är:

Sovrumsmiljö som befrämjarsömn

Bekväm säng i välkänd miljö

Rätt temperatur, gärna svalt.

Mörklagt. När det blir skymningsljus så kommer hjärnans produktion av melatonin igång och den blir som störst när det blir helt mörkt. Det som hindrar melatoninproduktionen är en del av det blåa spektrat. Så i blått och i vitt ljus där det också finns inslag av dessa blå frekvenser förhindras insomningen. Det stora hotet mot detta är ljusstarka skärmar på mobiler och datorer. Det finns bra inställningar och gratisprogram som kan filtrera bort denna blå del av ljuset. Det blir som att ha relativt ljusa solglasögon. En del barn är oroliga av att det är helt mörkt och oro hindrar insomningen. Då är det viktigt att ha en nattbelysning som inte innehåller de blå våglängderna utan mer av de gulröda. Som skenet från den lägereld som våra förfäder från stenåldern hade.

Lugnt och tyst rum (En del barn med Aspergers Syndrom har dock lättare att somna med en viss ljudbakgrund. Som till exempel dämpad musik. Överhuvudtaget är det så att många barn med Aspergers Syndrom behöver bakgrundsbrus för att kunna koncentrera sig bra.) Vilket som passar till vilket barn vet man ej, Man for prova sig fram till vad som passar varje barn.

Läggningen och sovrummet får inte vara associerat med negativa upplevelser (ex bestraffning)

Uppmuntra bra sömnvanor

Regelbundna rutiner kring sängdags
Regelbundna tider för sängdags och uppstigning
Gå till sängs när man är sömnig
Gå igenom problem, bekymmer och planering i god tid innan sängdags
Somna på egen hand, utan förälders sällskap
Regelbunden fysisk aktivitet, frisk luft och ljus under dagarna
Barn med Aspergers Syndrom behöver ofta rejäla fysiska aktiviteter så de blir riktigt trötta. Vilket dämpar både rastlöshet och irritabilitet och leder till bättre sömn.

Undvik

Att ha TV eller dator i sovrummet. Stäng åtminstone av ljudet på mobilen! Varje pip stör så att även om man inte vaknar så blir sömnen inte lika djup. En del av sömnen skall vara djupsömn annars vaknar man trött och irriterad.
Uppspelthet eller upprördhet innan sängdags
Träning eller annan kraftig fysisk aktivitet sent på kvällen
Koffeinhaltiga drycker efter kl. 16 (ex kaffe, cola, choklad)
Rökning, alkohol och droger (tonåringar)
Stora måltider (men även att gå till sängs hungrig) och mycket dryck sen kväll
För mycket, eller sena tupplurar
Att ligga vaken i sängen


Det finns även flera hjälpmedel man kan använda sig av för att få en bättre sömn: Mörkläggningsgardiner. Gryningslampa kan underlätta uppvaknandet. Bolltäcke hjälper många med orolig sömn.

Melatonin som insomningsmedicin till barn och ungdom

 

Melatonin är sömnhormonet som börjar produceras i hjärnan i skymningen och sedan har en hög nivå under sömnen. Melatonin är den insomningsmedicin som har den bästa dokumentationen av alla sömnmedel då det gäller barn och ungdom. Det gäller speciellt för ADHD, autismspektrumstörning och hjärnskador. Melatonin är också det sömnmedel för barn och ungdom som bygger på den bästa erfarenheten. Melatonin tas en kvart till en halvtimme innan du skall somna. Melatonin ger bara en dåsighet som gör det lättare att somna så det är viktigt att samtidigt följa andra goda råd för att verkligen kunna somna. Melatonin är inte vanebildande.
Om du vill läsa mer om melatonin så växla roll till vårdpersonal.